Черно море - "Не се гаси,туй що не гасне''

Модератори: paceto, kartago, Iceberg, SkArY_9, гарфилд, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
зеления
Контакти:

Re: Никола Люцканов,героятна мача-най-добрия национален форуорд

Мнениеот зеления » 16 сеп 2012 22:00

HEATSEEKER, отново ме караш да се гордея, че съм фен на най-великия български отбор, наследника на Тича и Владислав - Черно море!!! Свалям ти шапка! Продължавай в същия дух, приятелю! В момент като този, когато и собствениците ни са абсолютни боклуци, и ние феновете сме под всякаква критика и за нищо не ставаме, е супер прекрасно, че все пак има такива моряци като теб, които се грижат да поддържат пламъчето на любовта към този толкова заслужил български отбор. Още веднъж: благодаря ти! Жив и здрав да си!!!
След 90 години купата на България е отново във Варна!!! Въпреки мутрите от ТИМ!!!

Потребителски аватар
hristov25
Местоположение: Една дъжава наречена България. Единствена на света.

Мнениеот hristov25 » 16 сеп 2012 23:22

Много хубава тема поздравления за автора на темата.
Една страна ,един народ. България силна като лъв ,вечна както Христо Ботев и Васил Левски!
Офтопик:
Червена кръв гори в нашите тела, защото пеем на уста Само ЦСКА!!!
Image

Потребителски аватар
KIL
Контакти:

Мнениеот KIL » 17 сеп 2012 09:27

зеления написа:HEATSEEKER, отново ме караш да се гордея, че съм фен на най-великия български отбор, наследника на Тича и Владислав - Черно море!!! Свалям ти шапка! Продължавай в същия дух, приятелю! В момент като този, когато и собствениците ни са абсолютни боклуци, и ние феновете сме под всякаква критика и за нищо не ставаме, е супер прекрасно, че все пак има такива моряци като теб, които се грижат да поддържат пламъчето на любовта към този толкова заслужил български отбор. Още веднъж: благодаря ти! Жив и здрав да си!!!

+1913 !!! 1000 % подкрепа и присъединяване! Поздрави и от мен за прекрасната тема! Продължавай в същия дух! Искрицата ни е нужна -СЕГА,ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА!!!
МОРЕТО... НЕ Е ДО КОЛЕНЕ!

Гочето1913

Мнениеот Гочето1913 » 17 сеп 2012 10:24

Браво за отново отличната тема във форума HEATSEEKER!Отличен урок по история!Караш ме да се гордея , че съм фен на най-великият отбор, а не на някакви измислени "грандчета"!

HEATSEEKER
Контакти:

Варненският пловдивчанин Кирил Денев-Миндела

Мнениеот HEATSEEKER » 20 сеп 2012 12:05

Пловдивчани са хора със самочувствие , къде с покритие , къде не дотам.
Те могат да се гордеят , че чрез един футболист и техният град има дял в най-ранните успехи на българския футбол.
В историята завинаги ще остане името на Кирил Денев-Миндела.
Роден в Пловдив , в богато семейство , той започва футболният си път в ''Ботев''.
Неизвестно по каква причина , но от брега на Марица се премества край чистите(тогава)брегове на Черно море.
Във Варна започва да играе в ''Тича'', като става основен играч на отбора.Името му фигурира в олимпийският състав на България за игрите в Париж '24, макар и да не в групата , той заминава за Париж на собствени разноски.
Той е един от футболистите които печелят Сребърната купа през 1925г, нещо повече , именно той е най-аплодираният играч от публиката в Букурещ.
Спечелил този исторически трофей , малко по-късно той се озовава във...''Владислав''.
Причината за този''трансфер'' е ...Боян Бянов.Двамата извън футболния терен са служители на армията и Бянов като по-висшестоящ, настоява Денев да стои мирно в негово присъствие.Това обаче не се нрави на Денев и той се озовава при шампионите от ''Владислав''.
При ''детелините'' го очакват много знаменателни мигове.
През пролетта на 1926г е извикан в националния отбор, записва мач срещу Румъния , като отбелязва и почетния гол в тази среща, това го прави първият родом играч от Пловдив с мач и гол за България.
С ''Владислав'' играе цели 3 пъти финал за Царската купа.И макар името му да не фигурира в финалният мач през 1926г, може би именно заради него съдията в този мач Григоров (един от основателите на ''Славия'')не смее да ''подпре'' родният си отбор.
През 1928 и 1930 става вице-шампион.Идва 1934г.,Кирил Денев като капитан на ''Владислав'' извежда отбора за пореден финал срещу ''Славия''.В този мач , той повежда детелините към триумфа, като самия той отбелязва втория гол в срещата.След края на мача, той пръв вдига Царската купа, връчена от царския пратеник- Дамян Груев.
Този мач коства здравето на играча, като вместо със съотборниците си да тръгне за Варна , остава в София да лекува травмите нанесени от ''белите'' които в този мач играят в червено.
Това го лишава от великото посрещане което очаква ''Владислав'' във Варна.
Футболната му кариера е прекратена през 1936г.
И въпреки неувяхващата му слава, варненският пловдивчанин остава една малко позната историческа спортна личност.Личност дошла от столицата на Тракия и преплела съдбата си с ''Тича'' и ''Владислав''
“Това показва колко интелигентни и учени хора са основали футбола в България”, обяснява Милчев. Малко по-късно през 1909 година, във Варна се появява и “Спортист”, който е предшественик на “Тича” и днешния “Черно море”

Потребителски аватар
зеления
Контакти:

Re: Варненският пловдивчанин Кирил Денев-Миндела

Мнениеот зеления » 20 сеп 2012 14:23

Отново БРАВО за поста!!!
След 90 години купата на България е отново във Варна!!! Въпреки мутрите от ТИМ!!!

Гочето1913

Мнениеот Гочето1913 » 20 сеп 2012 14:47

HEATSEEKER - Браво за пореден път за отличната тема ти ми пълниш душата и караш варненци да се гордеем с отбора си, който има славна история! :)

Потребителски аватар
bobo03
Контакти:

Мнениеот bobo03 » 20 сеп 2012 19:24

Честно казано по една или друга причина рядко чета темите във форума. Твоите обаче ги чета винаги, защото ми изпълват душата и ме карат да се гордея със славното минало на любимия отбор!

HEATSEEKER
Контакти:

Вили Петков -футболистът банкер

Мнениеот HEATSEEKER » 20 окт 2012 11:46

-''Срамота е за банката , че мъж като вас отива да се съблича по къси долни гащета пред публика''
Тези думи са на шефа на Италианската банка във Варна към един свой подчинен , неговото име е Вили Петков.Същият Вили или по-точно както е записан в общината Велико ще изведе ''Тича'' до историческата шампионска титла през 1938г.
Един от най-ярките играчи обличали екипът на ''Тича'' е капитанът на отбора през най-хубавите години за клуба Вили Петков.
Роден на 12 март 1912г, в семейството на инженер Георги Петков строител на ЖП-гара Варна, и майка белгийка той още на 17 години дебютира в мач срещу ''Диана-Славия'' и отбелязва 2 гола. В семейството му обаче държат на неговото учение и футболът остава малко на заден план.
Той учи във френския колеж ''Св.Августин'' в Пловдив, там майка му го записва под името Вили, под което име и завършва .Един ден от военната донаборна комисия търсят..Велико Петков, там в официалните документи съществува Велико , не Вили.Както самият казва по-късно приема това с имената с голяма изненада.
След завършването на Школата за запасни офицери , най-накрая се прибира във родният си клуб,докато е в Пловдив и София отказва предложенията на местните клубове да играе за тях.При завръщането си в ''Тича'' става и капитан на отбора.През 1936г извежда отбора на финал срещу ''Славия'', но ''Тича'' губи с 0-2.
Универсален футболист, като предпочита да играе като десен халф, като в няколко мача е играл и като ...вратар и то с успех.
Един от най-добрите български футболисти по онова време ,той получава покана за националният отбор, но я отказва.Тогава играчите от провинцията не са били приемани особено радушно.
През есента на 1937г се сформира Националната футболна дивизия,''Тича'' предвождана от своя капитан ще запише имената си като първи победители в тази нова надпревара.
Борбата за шампионската титла се води с другия варненски гранд ''Владислав''.Пътят до триумфа не е лесен.В този сезон, най-големият противник от София е отборът на ''Шипка''.С този отбор се разиграва една случка, която едва ли има друг аналог във футболната ни история.За въпросната случка в спомените си Вили разказва
''..при резултат 1-1 пловдивският рефер Мянков отсъди несъществуваща според мен и съиграчите ми дузпа....Вратарят ни Иван Сарайдаров изтича напред , изблъска ни и сам постави топката на бялата точка и каза:
--''Оставете ги да бият дузпата. Да видим кой може да направи гол''
Застана на вратата , приклекнал с леко разперени криле, очите му заковани в топката .Целият стадион онемя .Център- халфът на софиянци Борис Трънков отказа да бие дузпата.Отказа се и втори.Третият насочи топката в левия ъгъл. След удара Ванчика скочи и я отби в корнер с пръстите на едната си ръка''..
Да откажеш двама футболисти на отбор-домакин да изпълнят дузпа , не се наблюдава често даже и по световните стадиони.
Заради него се заформя война по оста Варна-Русе.На един мач в крайдунавският град един играч на местният ''Левски'' така го удря , че дълго време е в несвяст.На полувремето всичките му съотборници плачат и не знаят как да го свестят.Когато идва малко на себе си, съотборникът му Георги Радев -Калфата дава клетва:''
''Вили , днеска ако не им направя три гола на тези, ще ме заплюете'' Обещанието е изпълнено, но това никак не се нрави на публиката,налага се пожарната да разпръсква публиката.На реванша във Варна е още по-интересно.Бият се играчи, моряци срещу войници ...
Вили Петков става шампион за 1938, вице-шампион през 1936 и бронзов медалист за 1939г.
А какво е било ''Тича'' за него отговаря :
''Безгранична бе привързаността и любовта ни към клуба, към неговата история .Не забравяйте , че ''Тича'' е основан още през 1909г.Официалната регистрация е извършена по-късно на 3 март 1913г,с печат на клуба , с устав....Наблюдавал съм или съм обличал екипа с няколко поколения играчи от нашия тим-известни имена от зората на българския футбол до края на войната.Всички бяха ентусиасти , безкористни в играта''
След края на футболната си кариера решава да се впусне в дебрите на съдийството.Ръководи цели ...2 мача, от които единия не се е състоял.
Вили Петков , банковият служител който бива порицаван от началника си,заради любовта си към футбола и клуба си, чиито цветове защитава цели 15 години, ще остане във футболната ни летопис като първият капитан на отбор шампион на Националната футболна дивизия, чиито наследник днес е ''А'' група.
Последна промяна от HEATSEEKER на 20 окт 2012 13:01, променено общо 1 път.
“Това показва колко интелигентни и учени хора са основали футбола в България”, обяснява Милчев. Малко по-късно през 1909 година, във Варна се появява и “Спортист”, който е предшественик на “Тича” и днешния “Черно море”

Върни се в “Черно море”