Новият стадион "Христо Ботев"

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
plovdivram
Контакти:

Re: Презентират проекта за стадион "Христо Ботев" утре

Мнениеот plovdivram » 18 яну 2012 16:28

Raoul_Duke написа:Ей това най-много ме впечатлява. Ултра-модерно съоръжение със запазена и "внедрена" ретро-визия на сегашната фасада. Уникална красота!

П.С. Само да не бяха тия Ювентинци, че развалят пейзажа :mrgreen:

Изображение

Това със запазването на подхода към трибуната е наистина добро...
Изображение

Потребителски аватар
Tosh
Контакти:

Мнениеот Tosh » 18 яну 2012 16:39

sky1 написа:Да Владо ,разработен е ИДЕЕН КОНСТРУКТИВЕН ПРОЕКТ на целия стадион,който плюс ИДЕЕН АРХИТЕКТУРЕН ПРОЕКТ+РАБОТЕН ПРОЕКТ ГЕОЛОГИЯ И ГЕОДЕЗИЯ е достатъчен за работно разрешително.И този проект е в пъти повече от 17 страници.Сумата на всички горе споменати дава общо идеен проект и той е съвкупност от тях и не може без дои едно от звената си.
-има архитект
-има проектант конструктор
-има геодезист
-има геолог
-има ландшафен архитект

Тогава аз питах как една презентация сглобена за няколко дена може да претендира за идеен проект.Задавал ли си си въпроса ,че решаваш да строиш нещо рисуваш го на картинка и на края се оказва,че поради ред причини конструктивни,геоложки и тн не може да го построиш.Още тогава ти втълпявах в главата,че рисунката на един архитект,ако не стъпва на база на някакви проучвания си остава една рисунка.И че рисунка не се оценява в пари.Когато конструкцията е с избрани сечения(конструктора) ,които са оразмерени и се знае на какво стъпват(геолога) и се знаят броиките и точното им местоположение(геодезисста),то тогава говорим за нещо което наистина еди кой си е решил да прави.
ПС:Ако искаш да ти дам адреса на водещият проектант да му напишете една декларация?
И ако не е тайна може ли да ми кажеш,какво си завършил понеже ако си филолог или нещо такова ще е трудно да ти обясня нещата в детайли.

Ти наистина ли смяташ, че всичко това са няколко картинки сглобени за няколко дена ? Геодезистите си почнаха работата по нашия стадион още миналата година по това време.
est. 1912

Потребителски аватар
1912
Контакти:

Re: Новият стадион на Ботев!

Мнениеот 1912 » 18 яну 2012 16:48

Очакваната с огромен интерес презентация на идейния проект за реконструкцията на стадион „Христо Ботев” се състоя днес в заседателната зала на Общински съвет Пловдив. Авторът на проекта арх. Георги Савов показа в детайли как ще изглежда „Колежа” и обясни подробно с какво ще разполага съоръжението. Той ще отговаря на изискванията за III КАТЕГОРИЯ по стандартите на УЕФА.

Според арх. Савов строителството ще погълне около 20 млн. лева, а стадионът трябва да бъде готов за експлоатация през 2014 година. Реконструкцията ще бъде извършена на четири етапа, първият от които ще започне до края на месец март т.г. и ще продължи четири месеца.

Първият етап се състои в подмяна на терена, който ще разполага с модерна дренажна система и отоплителна инсталация. Теренът ще бъде с размери 68x105 метра. Трибуна Изток също ще бъде ремонтирана, като под нея ще се намират съблекалня, стая за допинг и лекарски кабинет.

Вторият етап обхваща цялостна реконструкция на южната трибуна. Тя ще се намира на 8 метра разстояние, като по този начин ще се освободи място за паркинг.

Третият етап е аналогичен на втория, но се отнася за северната трибуна.

Четвъртият етап засяга централната трибуна. Тя ще бъде преместена с 10 метра навътре от сегашното си положение. Подходът към ложите ще се извършна от фасадата, която, заедно с бюст-паметника на Христо Ботев, е единственият спомен, който ще остане от настоящия вид на стадиона.

Всяка от трибуните ще разполага със самостоятелен контрол на достъп. За всеки сектор ще бъдат изпълнени санитарните изисквания за провеждане на спортни и обществени мероприятия.

Информационното табло ще бъде под козирката на южната трибуна. Проектът предвижда осветлението да се намира на самата козирка. Тъй като тя ще бъде поставена в края на строежа, се работи и върху вариант за изнесено извън рамките на стадиона осветление, уточни арх. Савов.

След края на реконструкцията стадион „Христо Ботев” ще разполага с 18000 седящи места, от които 120 ще бъдат ВИП. 80% от местата ще бъдат покрити. Паргингът ще побира 800 автомобила и 6 автобуса.

Помещенията под трибуните ще бъдат на три нива. Те включват съблекални, медицински кабинети, зала за технически конференции, помещения за представителите на медиите, 4 спортни зали, музей, фен-магазин, санитарен възел, тераси и др.

Арх. Георги Савов уточни, че разликата между този идеен проект и други подобни е, че настоящият е изпълним в обозрими граници. Изпълнителният директор на Ботев Пловдив Ангел Палийски допълни, че клубът има готовност да започне ремонтните дейности.

Авторът на проекта и ръководството на футболния клуб благодариха на мажоритарния собственик Цветан Василев и подчертаха, че без неговата финансова благословия всичко това не би било възможно.

Потребителски аватар
gogova4o
Контакти:

Мнениеот gogova4o » 18 яну 2012 16:57

e_cvetcov написа:Имам само едно притеснение. По-горе беше постнато изискването на УЕФА ,че за мач от Лига Европа или ШЛ (дано пак играем там....скоро) се изисква 4-та категория, а ние ще имаме само 3-та. Това значи, че няма да могат да се играят евромачове на нашия стадион. Надявам се аз да съм разбрал грешно. Другото, което ми направи впечатление на пръв поглед е че са обявени 120 ВИП зрителски места. За съответната категория 3 се изиска да са минимум 250. Ако има някой по-запознат моля да разясни.
Иначе изглежда уникално. Дано....

4-та категория се изисква за груповите фази и може да се изпълни когато стигнем до там
Teo написа:
Вие по селата и паланките нямате ли си отбори, че сте фенове на софийските... баси селянията!

Станко
Че то и ти си селянин,ама неосъзнат

damageplan
Софийските агитки на Левски и ЦСКА са не по-големи от тези на Локо Сф и Славия .

Потребителски аватар
dagger1912
Контакти:

Мнениеот dagger1912 » 18 яну 2012 16:59

Raoul_Duke написа:Ей това най-много ме впечатлява. Ултра-модерно съоръжение със запазена и "внедрена" ретро-визия на сегашната фасада. Уникална красота!

П.С. Само да не бяха тия Ювентинци, че развалят пейзажа :mrgreen:

Изображение

Това със запазването на структурата на централната трибуна наистина е много добро решение, на мене много ми харесва!!
п.с.
[offtopic]Променете заглавието на темата.[/offtopic]

smith12

Re: Новият стадион "Христо Ботев"

Мнениеот smith12 » 18 яну 2012 17:30

истината е ,че не впечатлява много като визия.не е целия в лампи като алианц арена,не прилича на летяща чиния,но на мен ми харесва.има предвидено всичко което трябва,най много ме радва музея.абе перфектен си е :)
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
T&T
Контакти:

Мнениеот T&T » 18 яну 2012 20:13

Мнението ми за проекта за стадион Христо Ботев напълно съвпада с изказаното в началото на презентацията от архитект Савов - "разликата между този проект и другите проекти за стадиони е, че е напълно реален и осъществим". Проектът не е помпозен, като някои други и според мен целта на архитектурното задание е да се направи оптимално съчетание между качество и цена. От една страна стадионът ще бъде изпълнен така, че да отговаря на изискванията на УЕФА, а от друга страна това ще се постигне с минимални средства, тъй като конструкцията е основно от бетон, железа и леки покривни панели. Не бива да се забравя и факта, че от идейния проект на този етап не може да се прецени реалната стойност на инвестицията, тъй като това зависи от много допълнителни фактори, които на този етап не са ясни - например от това ще бъде ли "облицован" бетонът отвън и отвътре, от какъв тип ще бъдат седалките, каква ще бъде дограмата, каква ще бъде облицовката на вътрешните стени и подове, как ще бъдат оборудвани съблекалните, съдийските стаи, фитнеса, медицинския център, музея, кафенето и другите вътрешни помещения. Живот и здраве след месец-два когато бъде изготвен и одобрен цялостния архитектурен проект на новата трибуна Изток ще можем да коментираме силните и слабите му страни. Хубавото е, че на този етап Цветан Василев се е отказал да чака превода на единия милион общински пари и ще финансира първия етап на реконструкцията със собствени средства, което ще избегне каквото и да е било забавяне, породено от тромавите общински процедури. Оставам си умерен оптимист и дано нещата вървят по план, а също така и дано строителството да се контролира качествено, защото понякога добрите намерения се провалят от калпави изпълнения.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Пловдивчанинът
Контакти:

Мнениеот Пловдивчанинът » 18 яну 2012 20:48

Всичко е точно сега остава само да видим стадиона завършен много се надявам да стане факт, защото това ще е нещо уникално.

gamaun

Мнениеот gamaun » 18 яну 2012 21:49

Първият български футболен клуб ще има първия европейски изглеждащ стадион в България.
Логично.

Потребителски аватар
danimann
Контакти:

Мнениеот danimann » 27 яну 2012 15:07

Ето и какво точно ще се прави на първия етап,който по план би трябвало да започне през Март...Първият етап обхваща терена, който ще е с размери 68x105 метра. Предвижда се направа на модерна дренажна система, отоплителна инсталация и нова тревна настилка. Ще бъде изградена и автоматизирана поливна система, за която са осигурени необходимите технически помещения и инсталационни колектори.
Сектор В, който също е включен в първия етап, обхваща източната трибуна. На първо ниво (кота 0.00) се обособяват малък паркинг под трибуната, пропускателна зона с контрол на достъпа и вертикална комуникация за всеки отделен сектор, две съблекални за футболни отбори с прилежащи санитарни и битови помещения, стаи за съдии, треньори, делегати и др., медицински кабинет и помещение за допинг контрол.
На второ и трето ниво са предвидени коридори за достъп на публиката към отделните сектори, трибуна с нови седалки и козирка от модулна метална конструкция с покритие. С изграждането на сектор В и включените в него помещения стадион "Ботев" ще покрие стандартите, необходими съгласно изискванията на БФС за провеждане на срещи от А футболна група.
между другото нещо което ми направи впечатление-Южната трибуна,предназначена за гостуващите агитки ще е с капацитет 5000...това означава,че на разположение за феновете на домакините остават едва 13 000,което за мен е недостатъчно.лично мое мнение.не знам вие как мислите.
п.с.-нямам търпение да видя ТИ в завършен вид и най-вече козирката,която ми прави много добро впечатление... :)
ЕДНА БОРБА ЕДНА ЛЮБОВ ЕДИН ОТБОР -ЦСКА

Върни се в “Ботев”