Главният проектант на стадион „Пловдив” е готов да докаже, че конструкцията е стабилна и може да бъде достроена. Архитект Валентин Маринов е сигурен, че в рамките на 1-2 месеца може да бъде изработен идеен проект за довършване на съоръжението, който да остойности и защити пред поръчителите му.
„Вместо да се говори толкова много, по-ефективно щеше да бъде някой да ангажира специалисти, които да направят идеен проект за довършването на стадиона от сегашното му състояние. В рамките на един 1-2 месеца този проект може да бъде изработен и остойностен до стотинка. Тогава могат да се покажат нещата как ще станат и да се докажат как ще станат. Все още има време това да се случи, тъй като според мен до изборите няма да има движение по въпроса”, коментира спорния казус архитект Маринов.
Проектантът на „Пловдив” е категоричен, че би било много по-трудно стадионът да бъде бутнат, отколкото да се построи нов. Той гарантира, че 20-те години без поддръжка не са се отразили фатално на съоръжението.
„Металните конструкции изглеждат зле, защото са ръждясали. Това не означава, че те са амортизирани. През 1987 година, когато започваше реконструкцията, използвахме предварително напрегнати стоманобетонни рамки, с каквито е построен олимпийският стадион в Атина. Мисля, че експертите на министър Плевнелиев ще се уверят в това”.
Архитект Маринов каза още, че е на разположение на кандидат – инвеститорите от Испания, ако се интересуват от чертежите на стадиона.
Подробности за състоянието на стадион „Пловдив” и възможностите за неговото бъдеще може да чуете от прикачения аудио файл.
Доста здрав ентусиазъм ме тресе! Не ме интересува, какъв е Бойко Борисов или Христо Стоичков, ако направят стадиона ги признавам.
Стадиона е уникален, не трябва да се бута. Строен е от държавата, което гарантира добро качество на строителство. Ако се бутне се съмнявам, да е повече от 30 000 места. Надявам се експертизата да покаже, че е читав и да няма натиск върху експертите, надявам се да участва и архитекта му! Строен е от държавата, което гарантира добро качество на строителство, архитекта го каза. Има си изградени стълбове за осветление, само липсват осветителните тела, единствения на два етажа в България.