plan-2012 написа:По принцип не е проблем някой да притежава мажоритарен дял в едно АД, важното е какво може да прави с този си мажоритарен дял. Например на ПФК Ботев е достатъчен и 1% от едно АД, ако съгласно Устава на това АД решенията се взимат с гласовете на 100% от акционерите.
Точно тук се разминават нашите желания с условията на Г.Георгиев !
Ми не съм убеден. Ама хич. Може би, според мен, тук се разминават Сдружението и Бареков (или човека зад него). Не е важно колко процента имаш, а какво можеш да правиш с тях. "Мажоритарен" идва от "главен" собственик, т.е. човекът с най-голям процент акции. В крайна сметка е много по-важно какво пише в устава на бъдещото АД, отколкото колко процента държи някой.
Относно "личните" интереси... Господа, личните интереси на един 100% (почти) собственик на Ботев не ги ли преживяхме вече 11 години? Дали личните интереси на 16 човека са точно в една насока, и то към един човек? При това всеки, който внесе тези 240 лева може да им поиска сметка, може да поиска справка за финансите, може да ги свали от УС, може да избира на тяхно място друг - нещо, което с нечовека, сещате се, бе невъзможно.
Испанския модел е практически неприложим тук, но има шанс да се направи нещо максимално близко до него - "златна" акция, контролирана от максимален брой хора, хора, милеещи за отбора.
За мен, лично, най-демократичен вариант си остава публично акционерно дружество. Тогава колкото и процента да се държат от някого, то всичко ще му е наяве и много бързо ще си проличи, ако се случват нередни неща.