[center]
Мариян Огнянов: Бих останал в Ботев и за по-малко пари, клубът ме спаси след катастрофа[/center]
Юношата на Левски Мариян Огнянов дойде в Ботев в труден за него момент но бързо се утвърди като основен играч в тима на жълто-черните. Привлече го треньорът Милен Радуканов през януари 2012 година. Оттогава Мариян е почти неизменен титуляр, а взискателната публика на Ботев го уважава не само заради класата и постоянството му. Миналото лято той беше един от първите футболисти в отбора, които се съгласиха финансовите параметри в договорите му да бъдат намалени след фалита на КТБ."Аз и моето семейство се чувстваме отлично в Пловдив", разказва Огнянов. "Вече доста време сме тук. това е градът, който най-добре ни пасва. По-малък е от София, но има всичко. Миналата година се преместихме в един комплекс до Мол Пловдив, където се чувстваме много добре. Районът е перфектен, близо е до Гребната база. Комплексът е затворен тип. което е много подходящо за малкия ни 7-годишен син. Когато не е на градина, по цял ден е в двора, а ние си го гледаме от терасата - няма къде да избяга", допълва халфът.
През 2011 г футболистът преживява сериозен инцидент, но твърди, че вече е преодолял слабостите си и се е променил като човек. Катастрофа в нетрезво състояние го вади известно време от футбола, а в предишния му отбор Левски за наказание го пращат при юношите. "Чаках някакво развитие, бях в ужасно труден период. Неприятен инцидент, трагичен момент, моя слабост, която вече съм преодолял. Но благодарение на нея се стигна до това да дойда тук, споделя Мариян. Мениджърът ми тогава Боби Божинов разговарял с Радуканов, който е проявил желание да ме вземе. Не съм мислил много, все пак стоях без отбор, синът ми беше на 2-3 години, не виждах някаква алтернатива и пристигнах. Нещата се развиха бързо - за 4-5 дни. Поразрових се в интернет да прочета повече за Ботев - голям клуб с богата история. Много се радвам, че предприех тази стъпка и нещата потръгнаха, спомня си Огнянов. Не питае лоши чувства към предишните си работодатели. Не обичам да се оправдавам, особено когато вината е моя. Принципно можеше в Левски да застанат зад мен. но тогава така бяха решили. Още помня думите на Иво Тонев, че трябва да ме накажат за да може другите момчета в тима да разберат, че не могат да правят каквото им скимне. Искаха да ме пратят в Ботев Враца, но аз не пожелах. Бях на 23 години, исках сам да си взема решението. Не сме се карали с никого. Така са преценили хората, не им се сърдя", допълва Огнянов.
Цял живот ще помни гола срещу "Челси" през 2006 г в Шампионската лига. "Няма как да го забравя. Всеки говори за този гол. Но откакто съм в Ботев, малко го позабравиха за сметка на мои мачове и попадения с жълто-черните. което е много добре", радва се Мариян. И дните му при канарчетата не минават безпрепятствено. На една двустранна игра получава лоша контузия в коляното. "Бях в добро състояние, както и отборът. За жалост подобни неща се случват. Беше ми трудно, но се радвам, че преминах и през това. Усетих подкрепата на отбора и ръководството и сравнително бързо се възстанових. Трудно се работи с тази честа смяна на треньори, допълва Мариян по повод рокадите в тима. Аз съм на мнение, че не е добре често да идват нови наставници, защото така трудно може да се изгради отбор. Всеки си има виждания за игра и схеми и всичко започва отначало. Според мен трябва да се работи в по-дългосрочен план", казва футболистът.
"От 3 години съм тук. Ботев винаги е имал добри футболисти. Не знам точната рецепта защо в момента се движим добре и успяхме да влезем в първата шестица. Явно ни е трябвала повече увереност. Представяме се добре през целия сезон, радващото е. че го правим с повече българи в състава. Сега комуникацията е много по-добра, има млади момчета, на които им се работи, слушат и изпълняват Разбира се голяма е заслугата и на новите треньори, чиито виждания и желания за футбола съвпадат с нашите. Сега залагаме на повече разиграване и владеене на топката", коментира Мариян Огнянов.
Парите са важни, но за мен никога не са били на първо място. Така футболистът коментира решението си да се съгласи да играе за по-малка заплата в Ботев. "Обичам, когато някой направи нещо за мен. аз да му се отблагодаря Иначе оставам с впечатлението, че нещо не е както трябва, не се чувствам комфортно. А Ботев направи много за мен в онзи момент в който бях в много тежко положение. Нямаше как да си тръгна при първата по-трудна ситуация. Не съм такъв човек и изобщо не съжалявам за решението си", допълва полузащитникът.
"Водили сме разговори с ръководството, чакам да видя как ще се развият нещата - аз и още няколко човека. Моето желание е да остана, харесва ми тук, харесват ми вижданията на треньорите, което за мен е много важно. С този стил на работа бих останал и за по-малко пари. От Левски никой не ме е търсил, не зная откъде се появяват подобни информации", коментира бъдещето си Мариян. "Миналото лято си говорехме, че трябва да спасим клуба, да играем за честта си и ако можем - да влезем в първата шестица Постигнахме я, сега се опитваме да се забавляваме и да дадем максимума. Всички сме максималисти. никой не се примирява със загубите. Имаме сили. Докъде ще стигнем - времето ще покаже", допълва той.
Огнянов има една контрола с националния отбор, но признава, че той не му е фикс идея. "Ако ме извикат, няма да откажа, но за мен това никога не е било самоцел. Все пак вече съм на такава възраст, че има и други важни неща за мен. На първо време искам аз и семейството и роднините ми да сме живи и здрави - много държа на всички тях. Във футбола съм реалист. Ще ми се да направим нещо с Ботев, да спечелим трофей. Днес минах покрай стадиона и точно това си мислех - да вдигнем купа на препълнен нов стадион", казва Мариян Огнянов.
http://plovdivderby.com/kategorija-bote ... trofa.html