за един друг кмет

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
bulgaro
Контакти:

Re: за един друг кмет

Мнениеот bulgaro » 23 дек 2008 14:21

По-точно, младите ремсисти са били средношколци, а студентчетата вече са ги приемали в БРСП (БКП). А аз имах предвид онези, които някак са преминали ситото на ДС от края на 40-те и началото на 50-те, и след 55-та година са дошли в Пловдив да строят социализма заедно с хиляди други от цяла България, и впоследствие стават привърженици на работническия клуб Локомотив, за да се отличават от местните, които симпатизират на по-старите пловдивски клубове.
Не знам дали си запознат, но точно от тогава започва едно негласно противопоставяне между кореняците пловдивчани и хората дошли от другаде, като най-явно това разделение се е виждало на самата главна улица - пловдивчани са се движили от страната на кино Балкан, а новодошлите от другата страна на улицата. Впоследствие си спомням, че през 80-те тази традиция се беше запазила в някаква степен, защото тогаващните гъзари се движеха точно от страната на Балкан, а другата страна беше за разните му там туристи, селяци и подобни ;)
106 години Красота, Вяра, Борба !

106 години Символ на Пловдив !

Потребителски аватар
botev.pl
Контакти:

Мнениеот botev.pl » 23 дек 2008 14:35

bulgaro написа:По-точно, младите ремсисти са били средношколци, а студентчетата вече са ги приемали в БРСП (БКП). А аз имах предвид онези, които някак са преминали ситото на ДС от края на 40-те и началото на 50-те, и след 55-та година са дошли в Пловдив да строят социализма заедно с хиляди други от цяла България, и впоследствие стават привърженици на работническия клуб Локомотив, за да се отличават от местните, които симпатизират на по-старите пловдивски клубове.
Не знам дали си запознат, но точно от тогава започва едно негласно противопоставяне между кореняците пловдивчани и хората дошли от другаде, като най-явно това разделение се е виждало на самата главна улица - пловдивчани са се движили от страната на кино Балкан, а новодошлите от другата страна на улицата. Впоследствие си спомням, че през 80-те тази традиция се беше запазила в някаква степен, защото тогаващните гъзари се движеха точно от страната на Балкан, а другата страна беше за разните му там туристи, селяци и подобни ;)

Не си прав за студентчетата... Не всички за приемани в БРСП /БКП/, защото има и такива, които са учили в чужбина и не говоря за тези, които дошли след 44-та. Явно не си чувал са 50-те български студенти учили в Братислава и тяхната съдба след идването на комунизма в България...
БОТЕВ ЗАВИНАГИ !!!

Потребителски аватар
bulgaro
Контакти:

Мнениеот bulgaro » 23 дек 2008 14:40

Нищо не съм чувал за българските студенти от Братислава :oops:
Да не би да са подкрепяли германците, Словакия е била по това време съюзник на Германия?

Потребителски аватар
botev.pl
Контакти:

Мнениеот botev.pl » 23 дек 2008 14:45

И ако говорим за кореняци Пловдивчани, незнам ти какво имаш предвид под това определение, защото за 50-те година на 19 век /около 1850г./ пловдивчани са били около 50 000. А и те са дошли сигурно от някъде другаде. Така, че може много да се спори по тази тема. А и Ботев е основан от възпитаници на Пловдивската мъжка гимназия и Католическия колеж...
БОТЕВ ЗАВИНАГИ !!!

Потребителски аватар
bulgaro
Контакти:

Мнениеот bulgaro » 23 дек 2008 14:48

Не 50 хиляди, а 30 хиляди, от които половината не са били българи !
За мен, за кореняци пловдивчани могат да се определят хората, които са поне 3-то поколение родено в града.

Потребителски аватар
botev.pl
Контакти:

Мнениеот botev.pl » 23 дек 2008 14:55

bulgaro написа:Нищо не съм чувал за българските студенти от Братислава :oops:
Да не би да са подкрепяли германците, Словакия е била по това време съюзник на Германия?

Това са български студенти /от цяла България, вкл. и от Пловдив/, които са били ремсисти, заловени от Гестапо и лежали в концентрационни лагери. Освободени след 45г. едни от тях умират от туберколоза, други не се връщат въобще в България след идването на комунистическия режим, други, които се връщат са задържани и вкарани в Белене. Така, че истинските ремсисти /по душа/, които са вярвали в своите идеали не са били членове на БКП и на никоя друга партия, защото са разбрали, че се борят за "кауза пердута". Най-големите превържаници на БКП и "комунистическите идеали" са селяните, които са окупирали и до ден днешен цяла България. А аз съм само 4-5 поколение Пловдивчанин /края на 19 век/, но не се срамувам затова, а се гордея, че съм от Пловдив.
Знам го това, защото имам много близък човек /роднина - дядо/, един от тези студенти. Така, че знам коя е комунистическата паплач в България...
Последна промяна от botev.pl на 23 дек 2008 15:04, променено общо 1 път.
БОТЕВ ЗАВИНАГИ !!!

Потребителски аватар
botev.pl
Контакти:

Мнениеот botev.pl » 23 дек 2008 15:01

Комунистическата паплач дойде в Пловдив след 44-та г. с цървулите и каруците! ;)
БОТЕВ ЗАВИНАГИ !!!

Потребителски аватар
емо73канар
Контакти:

Мнениеот емо73канар » 23 дек 2008 15:41

абе,защо изобщо се занимава те с тях използваите опцията враг ;) ;) ;)

Върни се в “Ботев”