Madridist написа:Viktor4o_Rs написа:Да, факт е това за английския, а за испанския със сигурност знаеш повече от мен. В тази връзка за химни, доколкото знам в Европа най-дългият химн е украинският. А в полския се споменава Наполеон Бонапарт
Ето това е Кралския марш с текст - [offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ue4p3CoNjv0[/youtube][/offtopic] Днес, след като текст няма, испанците на мелодията си тананикат "ла ла ла ла"И тъй като съм сигурен, че ти ще знаеш имам едно питане за немския химн. Доколкото знам, първия куплет, в който се пее прочутото "Германия над всичко" е махнат и днес го няма, но си признавам, че не знам кога е станало това - дали веднага след падането на Хитлер или по-скоро след падането на Берлинската стена. Също така, много хора си мислят, че този химн е измислен по време на режима на Хитлер, но той е доста по-стар - създаден е близо век пред нацистите да дойдат на власт.
[offtopic]Точно така е, първият куплет е махнат и в момента се пее само третият доколкото знам, за съжаление никога не съм учил немски език, за да съм по-навътре с нещата. Иначе Германия няма химн от края на ВСВ чак до 1952 г. , когато канцлерът Аденауер предлага да е същата песен, но да се пее само 3-тия стих. ГДР междувременно си има свой собствен и различен химн, вече след обединението на Германия и Изтока си възприема тази песен, която се казва "Deutschlandlied".[/offtopic]

[/center]