Огънят загасна. Равносметката...

Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
ros
Мнения: 10993
Регистриран на: 28 мар 2008 16:14
Контакти:

Огънят загасна. Равносметката...

Мнениеот ros » 01 мар 2010 10:44

Точно преди 5 часа загасна олимпийският огън и вече е време да си направим равносметка за изминалите 17 дни.
Предполагам, че много хора ще са негативно настроени към представянето на българите във Ванкувър, за някои оправдано, за други не съвсем, но тук искам да изкажа моето мнение както за нашата делегация, така и за игрите като цяло.
1. Организацията: Поне за мен Игрите на 21-вата зимна олимпиада ще останат в спомена с доста неочаквания хаос и неразбории. Колкото и да се опитват организаторите чрез олимпийския дух да оправдаят своите пропуски, лично за мен не успяха... Почна се със смъртта на грузинския състезател в шейните, за който вина имат основно създателите и конструкторите на улея. В стремежа си да бият рекорди по скорост и труднос и да останат в историята с това ВАНОК се престараха и живота на това момче трябва да тежи на тяхната съвест. Дори и да става дума за неопитност, не може да се оправдаят с това, защото се видя, че и класни състезатели в шейните, скелетона и бобслея също претърпяха катастрофи.
необезопасеното трасе и на пистата за ски бягане бе причина Петра Майдич да счупи ребро и да колабира след финала на спринта. Отразяването на ски скоковете бе под всякаква критика и върха на това бе отборното състезание, в което излизаха резултати, за които логично обяснение не може да се даде.
2. Героите: Безспорно и на тези игри ще се запомнят поне 10 имена, които оставиха диря в историята - Марит Бьорген, Петер Нордхук, Симон Аман, Мен Ван, Сабликова, Маги Нойнер, Оле Ейнар Бьорндален и още, и още... И отборите на Канада в хокея /мъже и жени/, бързото пързаляне с кънки, шортрека и кърлинга - мъже/, австрийците в ски скока и северната комбинация, руската женска щафета в биатлона също допринесоха за онзи колорит, който дава духа на олимпизма...
3. Провалите: И тук очакванията за някой фаворизирани състезатели и отбори не съответстваха на моментната им форма. Като цяло представянето на Руската федерация, Финландия, Австрия считам за серьозен провал. Руския хокеен отбор се издъни сериозно, за първи път от поне 50 години във фигурното пързаляне руснаците са без титла, водачката в биатлона въобще не помириса място в десетката, женският отбор на Канада в бързото пързаляне с кънки е без титла.
4. Скандалите: За мен най-големия скандал е второто място на Евгени Плюшченко и мога да го сравня единтвено с подобната гавра с Данчо Йовчев в Атина... Скандал за мен бе и решението някои стартове да се проведат в абсолютно неравностойни условия - мъжкия спринт в биатлона и гъстата мъгла в доста стартове в ските и сноуборда...
5. Българите: представянето ни е очаквано и крайно езадоволително. Това са най-меките думи. Както и в Пекин старите пушки ни измиха очите. Другите се мъчиха, някои се представиха достойно/Краси Анев, Иван Ранчев, Килиан Албрехт/, за другите или добро или нищо. затова без коментар...
Ако вие имате други мнения ще е хубаво да ги споделите...
Аз може да съм никой за ЦСКА, но ЦСКА е всичко за мен, аз може да съм един от хилядите фенове, НО ЦСКА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ОТБОР ЗА МЕН

Потребителски аватар
child in time
Мнения: 5016
Регистриран на: 24 ное 2008 14:30
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Огънят загасна. Равносметката...

Мнениеот child in time » 01 мар 2010 10:49

Равносметката :
1. Поредната Олимпиада която не гледах защото беше из малките часове!
2. Поредната олимпиада в която бяхме посредствени и жалки! ( Браво на всички който си дадоха зор от българите! За другите не ви ли е срам?)
3. Поредната Олимпиада която се радвам че свърши!
Обобщение : Срам за България и радвам се че най - на края свърши!
БюрекOFF и Цветан перфектните НЕпознати! :-)

Потребителски аватар
lakito7
Мнения: 838
Регистриран на: 22 дек 2008 08:04
Местоположение: Пловдив

Re: Огънят загасна. Равносметката...

Мнениеот lakito7 » 01 мар 2010 11:41

То олимпиада ли е имало? :?: :lol: Не съм я гледал и не съм загубил нищо.Напротив спечелих малко по-вече сън.
България е нашата родина,
Апостолa е нашия баща,
"Георги Аспарухов" е стадиона,
a Левски е в нашите сърца!

http://www.cashfiesta.com/php/join.php?ref=lakito7

venelin_valchev
Мнения: 265
Регистриран на: 10 сеп 2009 14:29
Skype: venelin.val4ev
Местоположение: СЛИВЕН
Контакти:

Re: Огънят загасна. Равносметката...

Мнениеот venelin_valchev » 01 мар 2010 11:42

Пълни ДУПКИ бяхме на тази Олимпиада. Добре ще е ако се откажем от зимните спортове въобще. ИЗЛАГАЦИЯТА е пълна.

Потребителски аватар
garfild8
Мнения: 3876
Регистриран на: 19 авг 2008 19:32
Контакти:

Re: Огънят загасна. Равносметката...

Мнениеот garfild8 » 01 мар 2010 12:41

venelin_valchev написа:Пълни ДУПКИ бяхме на тази Олимпиада. ИЗЛАГАЦИЯТА е пълна.

Мъка,голяма мъка.
Само Черно море.

Потребителски аватар
Blacksea13
Мнения: 390
Регистриран на: 09 авг 2008 23:39
Местоположение: Мюнхен
Контакти:

Re: Огънят загасна. Равносметката...

Мнениеот Blacksea13 » 01 мар 2010 13:24

Аз отивам на мач.

stg333
Мнения: 2531
Регистриран на: 02 мар 2009 21:53
Контакти:

Re: Огънят загасна. Равносметката...

Мнениеот stg333 » 01 мар 2010 13:46

истината е че олимпиадите и олимпизма умряха отдавна и карат по инерция

Потребителски аватар
footboy
Мнения: 18
Регистриран на: 12 фев 2010 22:45
Местоположение: София
Контакти:

Re: Огънят загасна. Равносметката...

Мнениеот footboy » 01 мар 2010 15:36

Виждам доста негативни комантари, но аз като любител на спорта съм доста доволен.Истина е, че имаше доста гафове от страна на организаторите: смъртта на грузинския състезател, нечовешките трасета които в последствие бяха променени и т.н.
Факт е, че наще състезатели не се представиха добре нито се доближиха до първите места (поне Александра Жекова показа що е българската красота), но какво да се прави с наще коментари неможем да променим нищо.И последно истина е, че чaсовата разлика беше убийствена, но всеки истински ценител на зимните спортове би изтърпял ;) все пак това е веднъж на 4 години.Успех на наще през 2014!

Lily
Мнения: 5
Регистриран на: 24 фев 2010 19:40
Контакти:

Re: Огънят загасна. Равносметката...

Мнениеот Lily » 01 мар 2010 16:39

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=395425

До г-н Т.Русев и екипа ;)

Стефка Костадинова: Обидно е, че ни наричат туристи

"- Как оценявате представянето ни на олимпиадата?

- Като достойно. Не може да се срамуваме от нито един от нашите представители. Всички се представиха според своите възможности, като някои дори се представиха над тях. За мен състезателите по шейни са истински герои, след като успяха да завършат това състезание. След този инцидент, който помрачи цялата олимпиада. За Жени Раданова какво повече да се каже. Знаете как се подготви тя и бе под въпрос дори дали ще участва. И тя стигна дори финал. Финал! Биатлонистите също направиха няколко доста добри класирания. В алпийските ски нивото ни в момента е такова, но със сигурност ще се подобри.

- И все пак нямаше ли прекалено много туристи в делегацията ни?

- Това, което някои си позволяват да коментират, е крайно недостойно. Дори мога да кажа, че е обидно. Всеки от нас е тръгнал отнякъде. Няма шампион, който да не е губил. Ако можеше всички да са със златни медали, просто нямаше да има олимпиади. Всичките ни състезатели минаха през невероятен 4-годишен цикъл на квалификации и с достойнство са се класирали на игрите. Никой, ама никой няма право да ги спира. Искам да видя кой ще иска да зачеркне такъв труд от своята биография. За мен лично това е жестоко. Нашето ниво - световно и олимпийско, остана някъде в миналото. Просто времената вече са доста променени. Искам някой да изчисли за тези 4 години колко състезатели са се опитали да влязат в квотите и ще видят, че повечето не са тук. Това са фактите.

- Но все пак представянето ни като че ли е доста слабо?

- Напротив. Ние си дойдохме на мястото. Имахме и пропуснати шансове като този на Александра Жекова. Но контузиите са част от този спорт. И трябва да ги приемем. Винаги съм казвала, че за да станеш голям спортист, ти трябва и малко шанс. Във Ванкувър той не бе с нас. Но това не означава, че трябва да зачеркнем труда на тези момчета и момичета. Защото след известно време и тях няма да ги има.

- Как може да се спре това?

- След олимпиадата първото нещо, което ще направим е да анализираме представянето ни тук. Трябва да вземем мерки да се спре свободното падане в спорта. Смятам, че първите стъпки в тази посока бяха направени от министър Свилен Нейков. Той е от нашата кръвна група и разбира доста добре проблемите. Все пак толкова години е работил в спорта. Постепенно ще излезем от кризата. Защото в момента сме в криза и нищо повече. Не искам да се сравняваме с големите страни, но вижте, че Украйна няма медал, Казахстан има само един, Русия остана само с три титли до момента. Какво ли е на германците в биатлона, където нямат и отличие, или пък на австрийските скиори? Нека помислим и от този ъгъл. Канадците развяха бял флаг, а годишно през последния цикъл само за елитните си спортисти са отделяли 22 милиона долара. И то при осигурена подготовка. Като сравним това, се вижда, че представянето ни е в рамките на нормалното, да не кажем и много добро. Но отново повтарям, че трябва да си гледаме своите проблеми. Хората имат достатъчно средства, за да решават своите. Видяхте какво правят руснаците тук. С тази къща, която е като символ на олимпиадата. Представяте ли си какво ще стане след 4 години?

- Има ли начин да се излезе от тази криза?

- Разбира се. Най-важното в този момент е да върнем децата към спорта.

Да им предоставим по-добри условия. Да ги накараме първо да работят за името, а след това то ще работи за тях. Защото сегашните поколения са различни. Те не могат като нас да понасят несгодите, лошите условия. Спортът трябва да се върне в училище, да стане отново популярен. За това малко трябва да помогнем за издигането на имиджа на спортистите ни. Едно момиче тук, което е шампионка на Канада по художествена гимнастика, ми каза, че ако тук имат спортист като Раданова, ще я преследват папараци. А у нас едва ли повече от няколко човека ще я разпознаят и поздравят на улицата. Защото тя е уникален спортист. Но и това ще дойде във времето. Трябва всички да се заемем с тази задача. Много е лесно да се критикува от дивана пред телевизора. След като толкова разбираме, нека помогнем. Но другото просто е по-лесно. Гледаш турско сериалче, детето ти седи и си вади очите на компютъра и след това се чудим защо е болно. Това са простите истини. Децата просто не спортуват или по-точно ги накарахме да не спортуват. И така е от години. Тогава защо да наричаме тези, които се трудят, туристи?

- Канадците отнесоха доста критики за организацията на олимпиадата.

- Така е, но повечето са несправедливи. Наистина имаше пропуски, но видяхте ли колко усмихнати лица имаше на улиците? Това е олимпиадата. Истинската. Хората се почувстваха щастливи и това в крайна сметка е най-важното. Времето в цял свят е проблем, по-топла зима не са имали от 100 години.

Но не можем да ги виним и за това.

- Какво става с идеята за младежка олимпиада в София?

- Тя не е умряла. Процедурата стартира на 15 март. Но трябва да се прецени първо дали ни е по възможностите. При сегашното положение на криза истинска олимпиада е просто химера. Трябва да се съберем всички, които имат отношение - правителство, федерации, еколози, и да си кажем нещата. Трябва да се действа обаче единно. Защото в противен случай нямаме никакъв шанс. Аз по принцип съм оптимист, а за младежки игри инвестицията е доста по-малка. Не се плащат и вноски на МОК. По принцип е доста по-малко състезание, но е с изключителен престиж. Вижте какво става в ските и какви състезания правим. Това, да си домакин на световна купа, е невероятно. И трябва да подкрепяме такива инициативи.

- Пак ще се появят критики, че само това ни трябва и на гол тумбак ще сложим чифте пищови.

- Точно заради товаказах, че всичко трябва внимателно да се прецени.Но, от друга страна, ако успеем да променим София и Витоша така, че да станат достъпни за децата, значи вече сме успели. Ако направим една прекрасна пързалка с всички удобства, значи вече сме успели."

NO COMMENT

Потребителски аватар
garfild8
Мнения: 3876
Регистриран на: 19 авг 2008 19:32
Контакти:

Re: Огънят загасна. Равносметката...

Мнениеот garfild8 » 01 мар 2010 17:21

Какво да му коментираш на това интервю.Да не сте очаквали друго от Стефка Костадинова? :roll: Не мога да разбера,как на такова представяне,му вика достойно?
Само Черно море.


Върни се в “Ванкувър 2010”



Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 7 госта