Левски: Всичко около клуба

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
Red_Neck
Мнения: 13743
Регистриран на: 08 яну 2013 10:05
Skype: armenski_pop.bg
Контакти:

Re: Всекидневната около Левски

Мнениеот Red_Neck » 19 май 2017 14:34

metodito написа:Ми виновниците за това са ясни. На първо място БФС. Трябваше да запазят правилото за младите футболисти, но да го подобрят. Да поканят качествени методисти, които да обучават младите треньори.
......

:mrgreen:
Методи, единствената функция на БФС е да администрира футболната дейност и да следи за спазване на правилата.
Стига социализъм/комунизъм!
Клубовете не трябва да разчитат на държава и федерация да им обучават специалисти и да им развиват отбори/школи.

Проблемът е един - 20 и кусур години ФК-тата бяха използвани за всякакви странични дейности, без грам мисъл за чисто спортно и бизнес развитие.
..... а ако някой все още живее в миналия век, професионалният футбол отдавна е по-скоро бизнес, отколкото спорт.
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Живко6461
Мнения: 2165
Регистриран на: 18 сеп 2008 20:46
Контакти:

Re: Всекидневната около Левски

Мнениеот Живко6461 » 19 май 2017 14:46

metodito написа:Ми виновниците за това са ясни. На първо място БФС. Трябваше да запазят правилото за младите футболисти, но да го подобрят. Да поканят качествени методисти, които да обучават младите треньори. А тея лицензи, имам чувството, че и аз да се явя, ще взема. ...
Тук често даваме примери с Аякс. Но има едно нещо, което трябва да се признае. В последните години гледах няколко участия на Аякс в евротурнирите. И тук бих се съгласил - до известна степен - с тези, които казват, че с малките нямало да стане. Защо? Ами, те са малки неопитни. Изправят се срещу ПСЖ. На моменти ги надиграваха. Тичат, подават си. Онея - опитни кучета. Само ги чакаха малките да изплезят език. Аякс тичат цял мач. Онези със стабилни, опитни защитници, направиха им две контри и дотам. С Барса в Амстердам - същото. Изпускат положения, все едно безплатно им ги дават. Търчат, мачкат. Онея три контри и дотам. "Новият" Аякс да си кажа честно нее съм му гледал и един мач. Аякс на де Бур, съм гледал 15-ина мача сигурно в Европа и холандските дербита. Но Аякс е друго. Нали едно бивше величие, страничния фен очаква да гледа как бие наред в Европа. Но тези мачове, които споменавам си личеше, че тея деца не бяха опитни или както каваше един треньор - "достатъчно ЕнтЕлЕгентни". И с Барса и с ПСЖ бяха по-добрия отбор, ама се гледа резултата... За Холандия си бяха супер иначе.
Живко го каза (в темата за бивши футболисти): Имахме малко, но класни чужденци, опитни българи и малките се учихме от тях и растяхме.

Методи, имаш ли конкретна идея за правилото? За да бъде действащо, неподлежащо на елементарно заобикаляне. Според мен би трябвало да се има предвид и приложението на някои други действащи правила. Например допустимия брой футболисти, граждани на страни извън Европейския Съюз. Или привличащото патриотичен ентусиазъм и покрепа издаване на българско гражданство в грубо нарушение на действащи закони.
След 1973 година "Аякс" отчитат реално възможностите си в света, където влиянието на фактора пари става все по-силно. Приемат и прилагат и досега политика на поддържане на финансови възможности основно чрез школата си - създаване на много добри футболисти, чиито трансфери носят сериозни приходи. И печалба. С тази политика, с тези финанси "Аякс" продължава да бъде най-добрия отбор в Нидерландия и много силен европейски отбор. Не е от най-добрите. Но е доста повече от "бивше величие". Всеки може да си формулира оценката на базата на резултатите. Поддържането на такава политика и такава школа не е лесно. Не всеки може да си го позволи. "Левски" не може.

Потребителски аватар
metodito
Мнения: 21296
Регистриран на: 15 авг 2008 14:46
Местоположение: На хубава трапеза, под сянка на Трапезица.
Контакти:

Re: Всекидневната около Левски

Мнениеот metodito » 19 май 2017 15:29

Бе баш минало величие са си. Както Бенфика си е минало величие, така и те. Склонен съм да си мисля, че парите са по-важни за тях, отколкото изграждането на отбор, който да бори европейски върхове. Аз съм фен на Милан, но Аякс ми е слабост и в последните 20-ина години гледах доста мачове. За съжаление, преди 4-5 години холандските SopCast връзки изчезнаха и ми е по-трудно... По време на последният им добър отбор обаче, все още бяха живи връзките им. Говоря за отбора им с младия Луис Суарез, с Вертонген, Клаас Ян Хунтелаар, Самуелсон (лично на мен ми беше любимец), Вандервейрелд. Този отбор го разпродадоха за луди пари, а футболистите им попаднаха в Милан, Тотнъм, Ливърпул, Реал Мадрид.

Разбираш за какъв отбор ти говоря. Не мога да си го обясня, честно, защо бе разпродаден този отбор. А помисли какви пари са взели? Играеха агресивен, модерен футбол и може би щяха да достигнат европейския връх по някое време. Замениха ги младоци, които печелеха в Холандия, но самия отбор беше на ниво Купата на УЕФА. Не вярвам да са ги продали защото са били във финансова криза. Както каза, поддръжката на една такава школа изисква много ресурси. Не знам наистина дали не е това приоритет на Аякс в последните години - развитие на футболисти и продажбата им. Имаше и друг клуб със сходни приоритети - Оксер.

За можене... може да си позволи "Левски". Няма желание. "Левски" има най-голямата школа в България. Пелето, при всичките ми критики към него, имаше план за значително разширяване и развитие на школата на "Раковски" - нещо, което бе посрещнато на нож от шефовете му. Не знам каква е била визията му, но вероятно, именно в тази посока. Назначаването на няколко холандеца за върха на школата, няма да е толкова скъпо. Основата я има. Няма човек с визията да го осъществи.

Потребителски аватар
rhaegar
Мнения: 43823
Регистриран на: 07 юни 2008 19:04
Skype: Имам.
Контакти:

Re: Всекидневната около Левски

Мнениеот rhaegar » 19 май 2017 15:39

Какво имаш предвид под "защо бяха продадени"? Как защо? Естествено, че за пари. Освен това, с какво можеш да задържиш тези играчи? С обещания за успехи в холандското ли? И със заплати, на 1/50 от това, което могат да получават в Париж, Мадрид, Лондон?
Моментните реалности са такива, че отбори като споменатите от теб, не могат да задържат младите си таланти за дълго, а и не искат. Дори и да постигнеш огромен европейски успех, както Порто в началото на века, пак не можеш да ги задържиш. В Европа има едни десетина отбора, които могат да си позволят всеки играч и всеки играч иска да играе в някой от тях, това е положението.

Освен това, след няколко дни Аякс ще играе европейски финал, нищо, че продават. С деца, отбор на средна възраст под 21г. Така че не са съвсем за оплакване.
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага


Изображение

Потребителски аватар
metodito
Мнения: 21296
Регистриран на: 15 авг 2008 14:46
Местоположение: На хубава трапеза, под сянка на Трапезица.
Контакти:

Re: Всекидневната около Левски

Мнениеот metodito » 19 май 2017 15:48

Е, така е. Как може да откажеш на Реал Мадрид? Но те постоянно го правят. Следя ги с години и се чудя: намеррят някой млад супер футболист или извадят от школата такъв, поиграва на Амстердам Арена и го продават.

Но темата е за "Левски", де. И ние можем да го правим. Разбира се в доста по-умален мащаб. И за известно време го правехме. Продавахме много добре. Жо, Зе, Живко, Антонио (продадохме го за добри пари на нормален европейски отбор), сега може Краев да продадем. Това са футболисти, от които в касата на "Левски" са дошли много хубави пари.

Потребителски аватар
rhaegar
Мнения: 43823
Регистриран на: 07 юни 2008 19:04
Skype: Имам.
Контакти:

Re: Всекидневната около Левски

Мнениеот rhaegar » 19 май 2017 15:57

metodito написа:Е, така е. Как може да откажеш на Реал Мадрид? Но те постоянно го правят. Следя ги с години и се чудя: намеррят някой млад супер футболист или извадят от школата такъв, поиграва на Амстердам Арена и го продават.


Инвестиции в школата (инфраструктура, добри треньори) и качествени скаути. Името, разбира се, също помага-както трудно се отказва от Аякс да преминеш в Реал, така и трудно се отказва от Цволе да преминеш в Аякс.
Хората са преценили, че са доволни от това да продават играчи за солидни суми, да взимат титлата в Холандия сравнително редовно и знаят, че имат един максимум в ЕКТ-излизане от групи на ШЛ, или горните кръгове на ЛЕ и това е. Да, сигурно искат отново да спечелят ШЛ, но това е трудно, много трудно.

Но могат да са добър пример и за нас, разбира се, ако намалим мащаба. Ние на Реал няма да продаваме, но някога, ако се работи правилно, може да се продава на отбори в топ10 първенствата.

За пореден път ще кажа, този модел, или подобен, трябваше да бъде наложен след изпуснатата титла срещу Славия. Сега вече е късно, в най-добрият случай, резултати би имал след десет години. А аз съм песимист, че с управлението на клуба в последните 5-6, без изгледи за промяна, ще издържим 10 години, дори и да започнат кадърни хора да работят правилно още утре.
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага


Изображение

Потребителски аватар
metodito
Мнения: 21296
Регистриран на: 15 авг 2008 14:46
Местоположение: На хубава трапеза, под сянка на Трапезица.
Контакти:

Re: Всекидневната около Левски

Мнениеот metodito » 19 май 2017 16:01

И аз мисля така, за съжаление.

Потребителски аватар
zap_lv
Мнения: 698
Регистриран на: 04 юни 2009 17:12
Контакти:

Re: Всекидневната около Левски

Мнениеот zap_lv » 19 май 2017 19:33

Някой знае ли коя е следващата партида ,на която им изтича договора т.е. кои футболисти имат договор до зимата,и кои до лятото на 2018 ?

Живко6461
Мнения: 2165
Регистриран на: 18 сеп 2008 20:46
Контакти:

Re: Всекидневната около Левски

Мнениеот Живко6461 » 19 май 2017 20:40

metodito написа:Бе баш минало величие са си. Както Бенфика си е минало величие, така и те. Склонен съм да си мисля, че парите са по-важни за тях, отколкото изграждането на отбор, който да бори европейски върхове. Аз съм фен на Милан, но Аякс ми е слабост и в последните 20-ина години гледах доста мачове. За съжаление, преди 4-5 години холандските SopCast връзки изчезнаха и ми е по-трудно... По време на последният им добър отбор обаче, все още бяха живи връзките им. Говоря за отбора им с младия Луис Суарез, с Вертонген, Клаас Ян Хунтелаар, Самуелсон (лично на мен ми беше любимец), Вандервейрелд. Този отбор го разпродадоха за луди пари, а футболистите им попаднаха в Милан, Тотнъм, Ливърпул, Реал Мадрид.
Разбираш за какъв отбор ти говоря. Не мога да си го обясня, честно, защо бе разпродаден този отбор. А помисли какви пари са взели? Играеха агресивен, модерен футбол и може би щяха да достигнат европейския връх по някое време. Замениха ги младоци, които печелеха в Холандия, но самия отбор беше на ниво Купата на УЕФА. Не вярвам да са ги продали защото са били във финансова криза. Както каза, поддръжката на една такава школа изисква много ресурси. Не знам наистина дали не е това приоритет на Аякс в последните години - развитие на футболисти и продажбата им. Имаше и друг клуб със сходни приоритети - Оксер.
За можене... може да си позволи "Левски". Няма желание. "Левски" има най-голямата школа в България. Пелето, при всичките ми критики към него, имаше план за значително разширяване и развитие на школата на "Раковски" - нещо, което бе посрещнато на нож от шефовете му. Не знам каква е била визията му, но вероятно, именно в тази посока. Назначаването на няколко холандеца за върха на школата, няма да е толкова скъпо. Основата я има. Няма човек с визията да го осъществи.

1. Какви са ти изискванията за силен европейски отбор? А определението ти за минало величие? Явно работиш с доста информация. Ако се концентрираш би могъл да откриеш разлики в представянето на "Бенфика" и "Аякс" през последните десетилетия.
2. Свободен си да мислиш кавото решиш. Аз ти писах за оринтирането на "Аякс" в настъпващите реалности след 1973 година. Избират си модел. Определят си политика. Следват я почти 45 години. И тя им носи успех. Естествено, че парите са важни за тях. Печелят и инвестират. Успешно. Знам за какъв отбор ми говориш. Не знам защо не можеш да разбереш защо е продаден. Колкото и да не ти се иска да приемеш футболът е бизнес. Клубовете са акционерни дружества. Трябва да се подчиняват на икономически правила. Едно от най-важните е способността да анализираш обстановката, да оценяваш реално възможностите си и перспективите за развитие. Всяка компания си има граници на възможностите.
3. Можеш ли да защитиш тезата си, че ПФК "Левски" АД може да си позволи подобен икономически модел? Какво може да даде като финанси школата на "Левски"? Дори и да е най-голямата школа. Аз се съмнявам, че школата може да се самофинансира. Ти запознат ли си с плана на Станислав Ангелов? И си убеден, че той може да състави бизнес план за развитието на школата. Предварително се извинявам, че ще изкажа отрицателно мнение за него. Но той е прекалено посредствено момче. Не бих се ангажирал с критика към шефовете му, ако наистина са приели на нож мнението. Убеден съм, че това е един от малкото случаи в последните години, когато ръководството на "Левски" е предотвратило сериозни финансови загуби. Трябва да се назначат компетентни ръководители на школата. И на школата. Не е задължително да са холандци.

Живко6461
Мнения: 2165
Регистриран на: 18 сеп 2008 20:46
Контакти:

Re: Всекидневната около Левски

Мнениеот Живко6461 » 19 май 2017 20:44

zap_lv написа:Някой знае ли коя е следващата партида ,на която им изтича договора т.е. кои футболисти имат договор до зимата,и кои до лятото на 2018 ?

Ти да не сформираш отборче за турнири на малки вратички? :)


Върни се в “Левски”



Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Киро Пора и 33 госта