Роден е на 22 септември 1938 г. в Денвър, щата Колорадо. Израства като типично американско момче. Участва в родеота, занимава се активно със спорт, свири на китара.
Посрещане на Дийн Рийд на летището в Берлин, ГДР, 19 ноември 1978 година.
През 50-те години рок-енд-рол треската е обхванала САЩ. Дийн е един от многобройните млади мъже с приятен външен вид, решили да опитат късмета си с музиката. Неочаквано неговата песен „Our summer romance“ се превръща в голям хит. Дийн подписва договор с компанията „Capitol“, която му предлага турне в Южна Америка. Там започва и приключението на живота му…
На този екзотичен континент той изнася много концерти и се радва на по-голяма популярност от самия Елвис Пресли. Дийн остава в Латинска Америка няколко години, през които се снима и в три филма. Жени се за Патрисия, негова партньорка във филма „Гуадалахара“. Имат дъщеря, но бракът им не продължава дълго.
Именно по време на престоя си в Латинска Америка Рийд се увлича по комунизма, вярвайки че той е средството, чрез което изстрадалите южни страни ще се преборят с бедността и тиранията.
През 1966 той е депортиран от Аржентина и се установява в Италия, където се снима в много филми, предимно спагети-уестърни и приключенски ленти. Междувременно той протестира активно срещу войната във Виетнам и участва в международни мирни конференции.
Първото му турне в СССР му носи голяма популярност и през 1973 той заживява в ГДР, където се жени за учителката Випке, от която има дъщеря. Там той продължава да издава плочи, да се снима в киното и да води своята борба срещу войната и диктатурата. Популярността му е голяма и зад желязната завеса той е известен като „Червеният Елвис“. Личният му живот обаче така и не потръгва — развежда се и с втората си жена.
През 1981 той се жени за известната немска актриса Ренате Блуме. Към средата на 80-те години Рийд губи популярност и дори обмисля връщане в САЩ, но на 13 юни 1986 г. умира.
Независимо дали е бил прав в своите убеждения Дийн Рийд остава една интересна личност с много почитатели зад Желязната завеса.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fI0l-r0mlOE[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Hj7VlmS1Rz0[/youtube]
Това всъщност е истинския крал на рока!Вечна му памет!
На днешния ден умира рок легендата Дийн Рийд
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- джугашвили
На днешния ден умира рок легендата Дийн Рийд
Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы!
Смъртта на един човек е трагедия, смъртта на милиони е статистика!
Re: На днешния ден умира рок легендата Дийн Рийд
Доколкото знам той се е отвращавал от капитализма и е бил подръжник на червената идея. Но не е могъл гласно, да го заяви, поради очакващите го репресии и може би убийство от американския пропаганден апарат.
Най-великите държави в света - Русия, КНДР, Китай, Куба, Виетнам.
Най-великия вожд - Ким Чен Ун
Велики личности - Карл Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Ким Чен Ир, Ким Чен Ун и др.
Еврейският съюз (ЕС) и капитализма най-големия бич на общество!
Велики личности - Карл Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Ким Чен Ир, Ким Чен Ун и др.
КНДР написа:Доколкото знам той се е отвращавал от капитализма и е бил подръжник на червената идея. Но не е могъл гласно, да го заяви, поради очакващите го репресии и може би убийство от американския пропаганден апарат.
Да, и затова се е самоубил, след като отива да живее в Русия. Абе, вие като ги пишете тези глупости, вярвате ли си?
Христо Стоичков: Ако бях играл в Левски, сега аз щях да бъда върху коня пред Народното събрание
- джугашвили
Нека съвременната младеж се запоснае с творчеството му и помни какви таланти е имало в развитото социалистическо общество!
Само не мога да определя - коя е по-човеконенавистна идеология - комунизма или фашизма? Все пак везните клонят към комунизма, избили са доста повече хора...Та ако може, вие двамата да ме светнете.
Христо Стоичков: Ако бях играл в Левски, сега аз щях да бъда върху коня пред Народното събрание
джугашвили написа:Нека съвременната младеж се запоснае с творчеството му и помни какви таланти е имало в развитото социалистическо общество!
Така е.
- джугашвили
dodo7271 написа:Само не мога да определя - коя е по-човеконенавистна идеология - комунизма или фашизма? Все пак везните клонят към комунизма, избили са доста повече хора...Та ако може, вие двамата да ме светнете.
Изключително деструктивно мнение.Кажи нещо градивно!Освен да отричате друго умеете ли???ТОВА КОЕТО СЕ Е ПОСТРОИЛО ЗА 45 ГОДИНИ,ВИЕ ЗА ТОЛКОВА ВРЕМЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО БОЯДИСАТЕ!!!
джугашвили написа:dodo7271 написа:Само не мога да определя - коя е по-човеконенавистна идеология - комунизма или фашизма? Все пак везните клонят към комунизма, избили са доста повече хора...Та ако може, вие двамата да ме светнете.
Изключително деструктивно мнение.Кажи нещо градивно!Освен да отричате друго умеете ли???ТОВА КОЕТО СЕ Е ПОСТРОИЛО ЗА 45 ГОДИНИ,ВИЕ ЗА ТОЛКОВА ВРЕМЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО БОЯДИСАТЕ!!!
Да, може и така да е. Проблемът е, че това, което е построено, е твърде малко и твърде некачествено, в сравнение с построеното и създаденото от гадния капитализъм...Накракто, вие, комунистите, за нищо не ставате. Дори една война не можете да спечелите. Щото, нали, в крайна сметка Германия е обединена, силна и управлява Европа и света, а СССР го няма.
Твоите любимци каква война са спечелили ? Изклаха ги като прасетa във Виетнам и избягаха, терористите ги съсипаха, а после 12 години се мъчиха да поробят Ирак с наша помощ и още куп съюзници. САЩ и капитализма са най-жалките неща в света. Ако не беше майка Русия нямаше да има България и цяла Европа щеше да е под фашисткия ботуш.
КНДР написа:Твоите любимци каква война са спечелили ? Изклаха ги като прасетa във Виетнам и избягаха, терористите ги съсипаха, а после 12 години се мъчиха да поробят Ирак с наша помощ и още куп съюзници. САЩ и капитализма са най-жалките неща в света. Ако не беше майка Русия нямаше да има България и цяла Европа щеше да е под фашисткия ботуш.
Аз любимци нямам, ти имаш. Американците просто приключиха войната във Виетнам с мирен договор, и в момента са най-големите инвеститори в тази страна. Което незнам доколко е хубаво, само го посочвам като факт. Незнам дали са поробили Ирак, но знам, че е по-добре да те управляват янките, отколкото един ненормалник, какъвто беше Садам Хюсеин. Терористите не виждам да са съсипали нещо. Америка си е на място, хората са си там. Но СССР го няма. И последно - за мен няма никаква разлика дали ще съм под комунистически или фашистки ботуш. Защото все е ботуш, нали така?